Bučino ulje

Sve popularno bučino ulje puno je raznih vitamina i minerala. Ljekovita svojstva bučinog ulja prepoznata su od davnina, a osim što jača imunološki sustav i stimulira rad bubrega, odlično djeluje na vid i pospješuje pamćenje.

Jedna četvrtina šalice bučinog ulja sadrži gotovo pola preporučene dnevne doze magnezija i cinka. Magnezij je u organizmu bitan za održavanje sustava i stvaranje energije, održavanje stabilnog rada srca i krvnih žila te služi kao prevencija srčanog i moždanog udara. Magnezij pogodno djeluje i na razvoj i rast kostiju, ali i probavni sustav. Cink pospješuje rad imunološkog sustava i pomaže za bolji i kvalitetniji san. Potreban je za dobar rast i razvoj stanica, poboljšanje osjetila njuha i okusa, zdravlje očiju i kože. Cink iz bučinog ulja regulira razinu inzulina i muške spolne funkcije.

Generalno su sjemenke i orašasti plodovi jedan od najvećih izvora omega 3 masnih kiselina. Tako su sjemenke iz bučinog ulja također djelotvorne za organizam.Sjemenke buče su poznate kao dio prehrane muškaraca koji imaju genetske predispozicije za nastanak raka prostate. Bučino ulje pozitivno djeluje na prostatu ali i regulira mokrenje i smanjuje bolove. Dovoljno je korištenje žličice ulja dnevno.

Bučino ulje može pomoći u regulaciji razine kolesterola. Podiže dobar kolesterol koji smanjuje razinu krvnog tlaka, učestalost valunga, glavobolja i bolova u zglobovima.

Preporučuje se uporaba 1-3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

 

Bučino ulje možete koristiti za masažu tijela, tamnjenje, ali i kao tonik. Jedno od najpoznatijih primjena je za oštećenu kosu. Ovo ulje može pomoći u hranjenju kose čineći ju mekom i nježnom. Osim toga, dobro je za koristiti u slučaju peruti i suhoće vlastišta. Koristi se vrlo jednostavno. Prije pranja kose izlijte malo ulja po dlanovima i rasporedite ga nježnim, kružnim pokretima po vlasištu. Dobro ga umasirajte u kosu i tjeme. Ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim isperite. 

 

Osim bučinog ulje moguće je kupiti i bučine koštice koje se ne gule te iamju više načina pripreme. Mogu se odmah jesti bez ikakve pripreme, a mogu se i prepeč u pečnici te ih stavit u kolače. Primjena je široka i prema vašoj volji.

U ponudi je bučino ulje u pakiranju od 1L te bučine koštice od 1kg. 

 

Svoje ulje redovito provjeravamo i podvrgavamo testiranjima.