Prirodni med

 

Imamo vlastite pčelinje zajedince o kojima brinemo. Pčelinje zajednice su na kamionu koji stalno selimo kako bi imali što više kvalitetnih vrsta medova u ponudi, te kako ne moramo pčelinje zajednice dohranjivati šećerom. Med je izvrsne kvalitete i nije mješan šećerom. To dokazuju i priznanja s natjecanja 2018. godine gdje je naš med osvojio prizanje najboljih medova u aktegoriji.

Trenutno u ponudi imamo:

BAGREM

Što se tiče samog okusa, bagremov med lagan je i ukusan zbog čega pripada najcjenjenijim vrstama prirodnog meda. Sadrži velike količine fruktoze, a rezultat toga je činjenica da se izrazito sporo kristalizira i ostaje u tekućem stanju mjesecima. Ova vrsta meda svijetle je boje i neutralnog mirisa. 

Bagremov med ima brojna ljekovita svojstva kojima pozitivno djeluje na naše zdravlje i cjelokupno stanje organizma. Med od bagrema najviše pomaže pri olakšavanju simptoma prehlade i gripe, raznih bolesti respiratornog sustava kao što su bornhitis, upala grla te neugodni problemi sa sinusima. Med se također koristi i kao prirodni antiseptik koji brzo i učinkovito smanjuje bolna područja. Ono po čemu je bagremov med poseban jest to što se koristi kod rješavanja problema krvožilnog sustava, bolova u probavnom sustavu, neugodne nesanice te ujedno jača imunitet.

PAŠKI MED- cjetni med 

Med od kadulje miriše po cvijetu ove biljke te je vrlo ukusan. Vrlo je ljekovit sa snažnim antiseptičkim, umirujućim i antivirusnim djelovanjem. Posebno je dobar za bolesti dišnih organa kao što je bronhitis i suhi kašalj. Potiče izbacivanje sluzi iz organizma te pospješuje mokrenje. Može se koristiti kod psihičkih tegoba kao što su napetost i stres jer ima vrlo umirujuće djelovanje, poboljšava rapoloženje i povećava energiju. Sadrži mnogo antioksidansa, preventivno djeluje na pojavu karcinoma i karijesa te pomaže u sprečavanju moždanog udara. Dokazano je da  kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavicebronhitisaprehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi jeafrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.

ZADARSKI MED - drača

 Drača je vrlo medonosna biljka te je vrlo ljekovito i nadasve stimulativno sredstvo. Dračin med je odličan za cirkulaciju, krvožilni sustav i srce, ali i za crijevnu floru i probavu.

VELEBITSKI MED - vrjesak

Obični vrijes (latinski: Calluna vulgaris) u narodu poznat još i pod nazivima vrijesak, vries, vriesak, vriesac mali, vres, vristica, vriština, vrištika, vrišt jedina je vrsta u rodu Calluna, iz porodice Ericaceae. Ovo je zimzelena grmolika biljka koja voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Može narasti 20-50 cm, a rijetko dostigne i do 1 m visine. Cvjetovi mogu biti ružičasti, crveni ili ljubičasti. 

Med od vrijeska je izuzetno ljekovit, intenzivnog mirisa, tamnožute boje, kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih putova i bubrega, osobito kod bubrežnih kamenaca. Djeca ga vole više od drugih medova. Pomaže kod svih vrsta kašlja. Naročito je dobar u kombinaciji sa vrijeskovim čajem kod kašlja pušača i iskašljavanja sluzi iz dišnih organa. Kristalizira se za 8-10 mjeseci u sitne kristaliće.

 

Te vrste meda specifične su za naše podneblje, a da ne govorimo koliko pomažu našim organizmima i zdravlju.

 Uskoro u ponudi API - komora.